divendres, 16 d’abril del 2010

Excursió pel Massís del Garraf

El passat divendres dia 2 d'abril PALESTRA amb la col·laboració d'UNCat Garraf-Penedès, que va fer el guiatje, varem fer una excursió des de l'ermita de Bruguers fins al cim més alt del Massís del Garraf, la Morella.

La ruta s'inicià pujant al castell de l'Eramprunyà, situat dalt d'un espadat damunt el santuari de Bruguers, a 438 m d'altitud, al terme municipal de Gavà .

Als anys 30 un dels actes habituals de les Joventuts d'Estat Català (aleshores JEREC) era l'Aplec d'Eramprunyà. La història del castell és semblant a la de molts castells catalans que han acabat en runes. En el seu temps serví per defensar la marca del Penedès en temps de la Catalunya Vella quan la frontera era al Llobregat. Va ser doncs un castell de frontera molts anys i després, en avançar la conquesta cap el sud va tenir un paper més secundari. El castell fou desmantellat el 1469, durant la guerra contra Joan II.

A la Guerra de Successió va tenir un paper heroic, els darrers resistents es refugiaren al castell fins que el reducte fou vençut i els seus defensors immolats. A la fi del segle XIX, quan fou visitat per membres de l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques, al castell habitaven uns pagesos. El castell i les terres annexes foren adquirides per l'industrial Manuel Girona i Agrafel el 1897, ara fa poc han passat a titularitat pública.

Seguint la ruta que ens havíem proposat ens vam dirigir tot seguint el camí Gr-92 cap al cim de la Morella amb 594m d'altitud. Un cop allà vam purificar el cim penjant una senyera a la creu que el corona, aquest és un dels propòsits que ens hem fet, el de penjar els símbols nacionals per tots els cims i rutes que fem, netejar els camins tot recollint brossa i fer allò que estigui en les nostres mans per arreglar els desperfectes causats per la mà de l'home o per la pròpia mare natura.